Bagian Protokol dan Komunikasi Publik

PERABOI NgadakanTalkshow Kanker Payudara Ngan Tiroid

Bahasa Kutai    1 bulan yang lalu
   90 Kali

Sumber Foto: embok Linda Agum Gumelar selaku Ketua Yayasan Kanker Payudara Indonesia

TENGGARONG – Dalam bentuk pengabdian dan kepedulian dari PERABOI (Perhimpunan Ahli Bedah Onkologi Indonesia) ngadakan acara talkshow Kanker Payudara ngan tiroid nya di bukak leh Busu Edi Damansyah Bupati Kutai Kartanegara hari Sabtu kemai(19/10) , di Pendopo Odah Etam Tenggarong.

Talkshow  nya di pandu leh tukang alawak busu Tukul Arwana ngan ndatangkan pembicara embok Linda Agum Gumelar selaku Ketua Yayasan Kanker Payudara Indonesia, Dr. Walta Gautama selaku Ketua PERABOI ngan jua dokter spesialis Bedah Konsultan Ongkologi, busu Dr. Bob Andinata ngan embok Astriani Dwi  Atraningtyas sida ne selaku Fonder Pita Toska (Komunitas pejuang tiroid Indonesia).

Mandiknya acara Talkshow maha nya di adakan sida tapi sida jua njalankan oprasi Mayor ke 7 Pasien nya ada di RSUD AM Parikesit Tenggarong ngan 45 urang operasi Minor di  Pendopo Odah Etam Tenggarong. Tegak operasi kanker kulit, lymphedema, kanker tiroid, kanker payudara ngan jua  kanker muha mandik di alak’i biaya.

Bupati Kutai Kartanegara ngucapkan selamat datang ke sida narasumber ngan sida pengurus PERABOI. “ne iyahak jadi kehormatan ntuk Kukar karna kegiatan PERABOI kali ne diadakan di Tenggarong, ngan saya bujur-bujur bangga karna Oprasi kanker pertama di luar dari RS Dharmais,” bunyi leh busu Edi. Busu Edi jua ngucapkan terima kaseh ke sida PERABOI nya di rangkaian kegiatan di Tenggarong dah molahkan kegiatan sosialisasi SADANIS ngan SADARI. Nya tegak ne penting karna ngan nahui tulak wayah ne penyakit kanker payudara maka peluang endak sembuh dari penyakit tu lebeh besar.

Usaha pencegahan ngan pengendalian penyakit kanker tegak kanker payudara harus dikerjaikan secara massive leh segala pihak baik Pemerintah ngan jua masyarakat. Pencegahan lebeh diutamakan karna ngan ncegah penyakit bisa banyak beneh dampak buruk nya berkurang kendia tu, baik tu disegi ekonomi, sosial maupun psikologis nya timbul akibat tejadinya penyakit tu. “Ncegah labeh baik dari pada ngobati, makanya hak tu ayok etam tekan angka kejadian penyakit kangker, mana jua hal nya tegak tu mandik mustahil ndak dilakukan bila saling  besinergi,” pintak leh busu Edi.

Busu Edi jua nyuruh ke sida masyarakat Kutai Kartanegara supaya terus konsisten ngadakan Gerakan Masyarakat Hidup Sehat (GERMAS) ngan nerapkan pola hidup CERDIK iyahak ngecek kesehatan secara periodik atau berkala, enyahkan asap rokok, rajin aktivitas fisik, diet seimbang, istirahatnya cukup ngan Kelola stress. “lamun ditemukan gejala kanker maka behancapan ncari bantuan dokter spesialis kanker,” suruh leh busu. Ntuk sida peserta talkshow, busu tu beharap supaya bisa beperan aktif ngan ndengari baik-baik materi nya endak disampaikan leh sida narasumber. “Manfaatkan acara ne ntuk usaha nambah ilmu pengetahuan terutama ngenai kanker payudara ngan tiroid jua informasi penting ngenai kanker payudara ngan tirod nya jadi tema talkshow hari ne bisa jua  disampaikan kesida segala bubuhan keluarga ngan handai taulan nya mandik sempat datang ke acara nei,” uje leh busu Edi( Yuliati- Medsi03- Prokom04).