Jembatan Repo-Repo Dah di Bukak

Bahasa Kutai    4 tahun yang lalu
   1142 Kali

Sumber Foto: Rita Widyasari nunjuk'i Repo-Repo (Gembog) cinta ngan lakinya, Endri Elfan Syarif.

TENGGARONG – Bupati Kutai Kartanegara Embok Rita Widyasari kemai siang Selasa (22/3/16) mbukak ngan resmi Jembatan nya nhubungkan ke Pulau Kumala tu ngan langsung di namai “Repo-Repo”. Sambil di dengani ngan lakinya tercinta busu Beni Gembog atau jua Repo-Repo nya bewarna habang muda nya betulisan Beni&Rita tu di pasang  ke pagar sebelah kiri Jembatan trus mbuang kuncinya ke aer mahakam nya di bawah. Di umpati jua ngan sida pejabat SKPD masang repo-repo di sebelah kiri ngan kanan.

Sebelumnya tu embok Rita bekesah lamunnya kemak di beri nama apa baiknya jembatan tu, sehari sebelumnya sida endak mberi nama Cinta tapi dah ada makai nama tu,” hambat tadi saya ada ide endak mberi nama Grecek bahasa kutainya amun bahasa indonesianya Cantik, tapi namatu maseh kurang baik. Pas habis mendi embok Bupati nya grecek ne bedoa endak mberi nama Jembatan Gembok “ apa bahasa bahasa kutainya Gembok tu ” sambil betanya ke sida undangan nya ada pas peresmian tu,” Repo-Repo” sahuti leh sida tamu undangan tu jua.

Peresemiannya Jembatan Repo-Repo ditandai ngan upacara tempong tawar leh Sultan Kutai Kartanegara Ing Martadipura Aji Muhammad Salehuddin II ngan sekalian nggunting pita leh Bupati Kukar ne makin grecek lamun jembatan ne di tambahi ngan aer mancur nya ditembak ngan cahaya laser sampai ngehaselkan warna warni nya grecek beneh mun dilihat.

Jembatan Repo-Repo Pulau Kumala ne mberikan harapan nya baik ntuk pariwisata Kukar. Karna ngan mlalui jembatan tu kendia bisa nambahi pendapatan asli daerah ngan cara narek balik sida investor ntuk embangun Pulau Kumala.” Kendia ada waterboom, kebon binatang, free wifi, ngan wahana nya lain-lainnya,” ujenya mbok Rita ge.(HMS.DI.04)