HUT Kaltim 63, Pemkab Kukar Apel Besama

Bahasa Kutai    6 bulan yang lalu
Hj. Linda Agustina    75 Kali

Sumber Foto: Bhk04-dokpim/emge99

TENGGARONG - Pemerintah Kabupaten Kutai Kartanegara (Kukar) umpat mperingati HUT  hari ulang tahun Kaltim nya ke 63 ngan Apel besama, nya di adakan di halaman kantor Bupati Kukar, Kamis hambat minggu kemai (9/1).

Dipimpin Sekretaris Daerah  (Sekda) Kabupaten Kukar busu H Sunggono, ngan dihadiri leh Dandim 0906 Tenggarong busu Letkol Charles Yohanis Alling, Kepala Kejaksaan Negeri Tenggarong busu Darmo Wijoyo, Kabagren Polres Kukar busu Kompol H Gufron.

Ngan diumpati leh Aparatur Sipil Negara (ASN) ngan sida pejabat Pemkab Kukar, anggota Kodim 0906, anggota Polres Kukar, anggota Satpol PP, Dishub ngan sida kanak  pelajar.

Upacara peringatan HUT Kaltim nya ngangkit tema "Kalimantan Timur Berdaulat untuk Indonesia Maju" ne dimulai nganmbaca kan sejarah singkat provinsi Kaltim, mbacakan teks Pancasila leh inspektur upacara nya diumpati leh segala peserta upacara, Habistu mbacakan teks pembukaan UUD 1945, nya habistu dilanjutkan mbaca amanat gubernur Kaltim leh Sekdakab busu Sunggono selaku pimpinan upacara.

Diamanatnya Gubernur Kaltim nya dibacakan leh busu Sunggono nyebutkan lamun diumur nya ke 63 tahun ne Kaltim dah banyak berobah ngan makin maju, makanya  5 sampai 10 kehadapne pembangunan di Kaltim ne kendia makin pesat sebagai dampak positif dari dibangunnya Ibu Kota Negara (IKN) baru Republik Indonesia.

"Ibu Kota Negara di Kaltim iyahak kebanggan etam besama ngan jua kepercayaan ngan tanda hormat pemerintah pusat ke propinsi Kaltim, karna tu IKN iyahak momentum tebaik ntuk etam berinovasi, bekreasi, molah terobosan - terobosan kreatif nya bisa disinergikan" ujenya.

Gubernur busu Isran mbawak’i segala kabupaten / kota supaya sanggup memacu percepatan pembangunan di daerahnya masing - masing ngan mengolah ngan jua mberdayakan potensi nya diempui ne, tegak potensi wisata ngan agribisnis. (Bhk04-dokpim/emge99)