Embok Rita Nandatangani MoU Di Unmul

Bahasa Kutai    3 tahun yang lalu
   340 Kali

Sumber Foto: Bupati Kutai Kartanegara (kukar) Rita Widyasari melakukan penandatanganan nota kesepahaman antara Pemerintah Kabupaten Kutai Kartanegara ngan Universitas Mulawarman (Unmul) nya diwakili Rektor Unmul, busu Prof.DR. Masjaya, M.Si

SAMARINDA- Embok Rita Widyasari Bupati Kutai Kartanegara (kukar) nya di dengani leh Rektor Unmul Busu Prof.DR. Masjaya, M.Si  ngerjaikan nandatangani nota kesepahaman antara sida Pemerintah Kabupaten Kutai Kartanegara ngan Universitas Mulawarman (Unmul), sekalian mberikan kuliah umum di rektorat Unmul, pas hari Rabu (12/4) .

Ada datang kea acara tu Hadir sida ketua fraksi Golkar DPRD Kaltim busu Sarkowi V Zahri, Staf khusus Bupati Kukar busu Abrianto Amin, bubuhan para dekan ngan dosen Universital Mulawarman. Dihadapan sida mahasiswa ngan civitas akademika Unmul, embok Rita njelaskan keadaan Kalimantan Timur secara global, ngan jua ngopek peran perguruan tinggi dalam nyiapikan sumber daya manusia (sdm) ngan juas nyiapkan generasi muda ne jadi pemimpin nya inovativ,nya di rangkumnya jadi tema "Kau, Aku ngan masa depan Kita".

Embok tu jua beharap dunia akademik ne jua sanggup mberanakkan pemimpin  visioner nya mampu nerawang masa depan di rangka mposisikan perguruan tinggi jadi pelopor pembaharuan masyarakat. "Saya ngharapkan ke sida mahasiswa ne kendia tu supaya bisa jadi pemimpin didaerahnya masing-masing, jadi lurah, camat, bupati, gubernur amun bias jadi presiden" embok Rita ngharap.

Sorang pemimpin tu jua harus bisa mberikan inspirasi, bisa mojok’i, bisa mpengaruhi, ngan jua bisa mberi motivasi atau jadi motivator ntuk sida masyarakat. “lamun endak jadi pemimpin antara lain kenali diri, kenali situasi, pilih gaya nya cocok situasi, ngan penohi kebutuhan tugas. Tu hak kiat - kita pabila etam endak jadi pemimpin" ujenya embok tu jua. (KP.04-medsi 01)