Bagian Protokol dan Komunikasi Publik

Busu Marli Sidak Bawang Habang

Bahasa Kutai    6 bulan yang lalu
   57 Kali

Sumber Foto: Sekda Kukar busu Sunggono ngan sida OPD tekait ngan Tim Satgas pangan melakukan Sidak harga kebutuhan pokok di Pasar Loa Kulu dan Pasar Mangkurawang Tenggarong.

TENGGARONG -Untuk ngawasi kebutuhan pokok endak parak Ramadan, Sekretaris Daerah Kutai Kartanegara busu H Sunggono molah inspeksi ndadak (Sidak) harga kebutuhan pokok di pasar Loa Kulu ngan Pasar Mangkurawang Tenggarong. Selain tu jua mantau pasokan Gas Elpiji diagen nya ada di Tenggarong, Selasa (30/4).

Di sidatu, busu H Sunggono didengani sida Organisasi Perangkat Daeah (OPD) tekai ngan tim Satgas Pangan Kukar. Bunyi leh Busu Sunggono, selawasan Sidak nya nemukan harga kebutuhan pokok di Kukar maseh aman. “Tapi, ada satu komoditas tegak bawang putih nya harganya maseh tinggi, karna adanya masalah transportasi nya teganggu dari luar pulau Kalimantan ntuk ngangkut bawang putih tu,” ujenya busu Sunggono. Lamun daging manok, daging sapi ngan beras pasokan maseh aman ngan tekendali. “Memang harga naik 2 ribu sampai 3 ribu,” kesah busu tu.

Busu Sunggono beharap lamun harga bisa tetap stabil pas di bulan puasa ne sampai endak parak hari raya kendia. “Etam terus molah pemantauan harga supaya sida masyarakat mandik tebebani ngan tingginya harga kebutuhan pokok pas ramadan sampai hari raya,” ujenya. Sementra tu pasokan gas Elpiji menurut busu Sunggono maseh aman ngan tekendali, diharapkann distribusinya tetap lancar ngan pasokan maseh aman sampai hari raya kendia ngan seterusnya. Sekda jua endak molah edaran ke distributor supaya njaga kelancaran pendistribusian gas elpiji, supaya kehadap ne mandikda lagi istilah penimbunan di kalangan masyarakat. (Prokom04-yuliati-medsi03)