Busu Edi Resmikan Ipal Komunal

Bahasa Kutai    1 tahun yang lalu
   228 Kali

Sumber Foto: Bupati Kutai Kartanegara busu Edi Damansyah pas ngerjaikan Koordinasi habis melakukan peresmian Ipal Samboja.

TENGGARONG - Program Pengembangan Kinerja pengelolaan Air mineral ngan aer limbah atau Instalasi Pengolahan Aer Limbah (Ipal) Komunal, di Resmikan leh Bupati Kutai Kartanegara Edi Damansyah ngan sekalian jua mbukak pelatihan Kelompok swadaya masyarakat (KSM) Karya 06 Dak sanitasi 2018 RT 06 Kelurahan Kuala Samboja, Kecamatan samboja, minggu tadi.

Busu Edi ngucapkan terima kaseh ngan penghargaan kesida kelompok swadaya masyarakat nya dah ngerjaikan pembangunan Ipal Komunal. Menurut leh busu tu wayahne Samboja jadi kecamatan paling tetinggi angka masyarakat pra sejahteranya. Karakteristik ne mandik bekaitan ngan pendapatan perkapita, tapi nya mpengaruhinya bekaitan ngan sanitasi ngan ne jadi fokus kabupaten ngan tama kedalam buku rumah besar pengentasan kemiskinan.

kondisi Samboja bila dilihat letak geografisnya bujur strategis. Samboja jua berempu banyak sumber daya alam tulak sektor Maritim, Batu bara, Kelapa sawit, sampai minyak ngan gas, tapi masyarakat pra sejahteranya maseh tinggi. Nyategaktu iyahak hasel dari evaluasi indikator kemiskinan, karna kesehatan lingkungan ngan sanitasi iyahak hal nya selawasan ne kurang ndapati perhatian.

Makanyahaktu busu Edi mintak kesida pihak terkait supaya mperhatikan masalah tu, ngan didata secara valid ngan tebaru jumlah sida warga pra sejahtera di Samboja. "Tulung di up date data sida warganya miskin, di sinkronisasikan baiknya di tingkat RT sampai kabupaten supaya etam bisa nurunkan angka keluarga pra sejahtera khususnya di Samboja, ngan kukar pada umumnya,” suruh leh busu Edi.

Ngan te-up date-nya data maka bisat merencanakan ngan nahui brapa kebutuhan Ipal nya di perlukan leh sida masyarakat. “Fokus dulu ngan pendataan supaya kendia permasalahan limbah ne bisa tetangani ngan baik,” pintaknya. Busu Edi jua ngendak’i setiap kerja ada konsepnya, ada rencana nya utuh maknyatu di perlukan data nya bujur. Mun ada data nya bujur mandiknya Ipal maha tapi kendiatu bisa  di bawak kearah Program Kota Tanpa Kumuh (Kotaku). Supaya tecapainya mandik lepas peran serta sida  masyarakat.”harap busu Edi (Prokom04-yuliati- Medsi 03)