Bagian Protokol dan Komunikasi Publik

80 Persen Pengembangan Jargas RT di Brapa Kecamatan

Bahasa Kutai    1 bulan yang lalu
   43 Kali

Sumber Foto: Kepala Dinas Energi dan Sumber Daya Mineral (DESDM) Kukar Slamet Hadi Raharjo saat berpoto bersama.

Tenggarong – Sida Dinas Energi dan Sumber Daya Mineral (DESDM) Kukar berencana endak molah  kajian pengembangan jaringan gas Rumah Tangga(RT) nya betujuan supaya makin banyak sida  masyarakat kukar nya bisa nikmati Jaringan gas (Jargas) rumah tangga sebanyak 5000 sambungan ntuk di dua kecamatan Muara Badak dan Marang Kayu.

Busu Slamet Hadi Raharjo mintak supaya Jargas ruamh tangga ne mandiknya dinikmati sida masyarakat kecamatan Muara Badak ngan Marang Kayu maha, tapi jua kecamatan lain tegak Anggana, Muara jawa, Sangasanga ngan Samboja nya memang dilintasi pipa jalur gas, ujenya Rabu kemai (23/10) diruang kerjanya.

Kecamatan lain nya berempu potensi gas bumi, ada di kecamatan Samboja, Anggana, Sangasanga ngan Muara Jawa. "Jadi masyarakat sekitar eksplorasi gas, bisa nikmati gas secara langsung, pasti masyarakat gawal beneh, mandik njereh lagi becari tabung gas isi," bunyi leh busu Slamet jua.

Nya jua nambahi, bedasarkan uji coba jargas  nya ada di Muara Badak besama Kementerian ESDM, sida masyarakat muara badak bujur gawal ngkan jargas RT. "Proses masangi jargas RT di Muara Badak dah 80 persen, bulan hadap ne ditargetkan dah pupus 100 persen dari 5.000 sambungan rumah,"kesahnya.(info.prokom/Rian-Prokom04)